
ą suszone pomidory jako składnik sosów. Wystarczy połączyć je z odrobiną cebulki, czosnku i kilkoma garściami świeżego szpinaku. Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu, oczywiście w stu procentach roślinnego. Przepisy wegetariańskie łączą je natomiast z tradycyjnym makaronem.
Warzywa w kuchni wegańskiej
Przepisy wegetariańskie, czy kuchnia wegańska opierają się w głównej mierze na świeżych warzywach. Pokazują one, że nie trzeba korzystać z mięsa, aby jeść zdrowo, smacznie i naprawdę sycąco. W warzywach znaleźć można prawdziwe bogactwo składników odżywczych, w tym białka, których organizm człowieka na co dzień potrzebuje. Pamiętać tylko trzeba, aby wybierać te warzywa oraz zioła, które pochodzą z naturalnych upraw. Tylko wtedy przepisy wegańskie gwarantują doskonałej jakości potrawy, którym trudno się oprzeć.
To co jeszcze kilka dekad temu
Kuchnia wegańska szturmem zdobywa polskie stoły. To, co jeszcze kilka dekad temu byłoby zupełnie nie do pomyślenia, obecnie staje się faktem. Co prawda zawsze w naszym społeczeństwie funkcjonowało grono osób, których podstawa żywienia była rezygnacja z mięsa i przepisy wegetariańskie, jednakże weganizm idzie o krok dalej.
Przepisy wegańskie nie tylko bowiem zakładają rezygnację z jakiejkolwiek postaci mięsa, lecz również całkowicie odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także niezwykle popularne w Polsce przetwory mleczne, miód, jaja, etc. Choć może to się wydawać bardzo awangardowym podejściem do sfery żywienia, to jednakże oparcie diety o produkty roślinne przynosi wiele prozdrowotnych efektów, dzięki czemu popularność weganizmu stale rośnie.